фото: Ежовик гребенчатый / Hericium erinaceus / Lion's mane mushroom  / Игловиден корал / Igel-Stachelbart

KatyaPrimorsko • 15-10-2016  

Описание: Hericium erinaceus is a rare fungus which grows as a parasite on the trunks still alive or dead deciduous trees, mostly oaks, beeches and birches (often in places crust fracture or break off branches), preferentially in forests with high humidity. Native to North America, Europe and Asia. In Europe the fungus is widespread, but everywhere is rare. It's body reaches a size of 20 cm and a weight of 1.5 kg. Hericium erinaceus is a choice edible when young, and the texture of the cooked mushroom is often compared to seafood. It often appears in Chinese vegetarian cuisine to replace pork or lamb. Sliced the mushroom can also be breaded and prepared like a vegetarian schnitzel. Its taste is reminiscent of veal or poultry meat with slightly fruity aromas of coconut and lemongrass. This mushroom is cultivated commercially on logs or sterilized sawdust and is available fresh or dried in Asian grocery stores. In folk medicine, it used for the treatment of chronic gastritis, esophageal cancer, stomach cancer, leukemia. In oriental medicine is used as an antiseptic, immunostimulant, growth stimulator and for regeneration processes of the nerve cells. Hericium erinaceus (also called lion's mane mushroom, bearded tooth mushroom, satyr's beard, bearded hedgehog mushroom, pom pom mushroom, or bearded tooth fungus). It is called h'ou t'ou gu (simplified: ; traditional: ; lit. "monkey head mushroom") in Chinese. In Japanese it is called yamabushitake (; lit. "mountain priest mushroom"). In Vietnamese it is called nm du kh which literally means the same as h'ou t'ou gu (monkey head mushroom). In Korean it is called ", "Norugongdengi-beoseot", literally "Deertail Mushroom". Hericium erinaceus - редкий гриб, который растет на стволах ещё живых или павших лиственных деревьев (дуб, бук, берёза), как раневой паразит (в местах разлома коры или отломанных сучьев), предпочтительно в лесах с высокой влажностью. Естественное произрастание - Северная Америка, Европа и Азия. В Европе гриб широко распространен, но везде редок. Плодовое тело достигает размера 20 см и веса 1,5 кг. Молодой ежовик гребенчатый съедобен, текстура приготовленного гриба напоминает морепродукты, вкус - телятину или мясо птицы со слегка фруктовыми ароматами кокоса и лимона. В китайской вегетарианской кухне часто используется для замены свинины или баранины, ломтики грибов панируют и готовят как вегетарианские шницели. Выращивается коммерчески на бревнах или стерилизованных опилках и доступен свежий или сушеный в азиатских продуктовых магазинах. В народной медицине используется для лечения хронического гастрита, рака пищевода, желудка, лейкемии. В восточной медицине применяется как иммуностимулятор, стимулятор роста и регенерации отростков нервных клеток, антисептик. Народные названия: Грибная лапша, Дедова борода, Львиная грива (англ. lion's mane mushroom), гриб Пом-Пом (фр. Pom-Pom blanc). Часто гриб называют «обезьяньей головой», это перевод китайского названия «хоутоугу» (кит. пиньинь h'out'ougu). Распространено и японское его название «ямабушитаке» (yamabushitake, яп. ямабуситакэ).

Tags:




Поиск и фотоизображения предоставлены компанией Flickr с помощью сервиса Flickr API согласно Правилам пользования сайтом Flick.com и его сервисами. Графические изображения являются публичными, размещёнными их авторами в свободный доступ (Public) и физически расположены на серверах Flickr. Все права на фотографии принадлежат их авторам согласно пользовательскому соглашению сервиса Flickr.com и охраняются законами, регулирующими авторские права.